we'll wish we could come back to these days... kejmy's closet and what you should do with your old clothes.


     Tie ženské sny o krásnom obrovskom šatníku plnom nádherného dizajnového oblečenia, ktoré na tele vyzerá rovnako neodolateľne ako na vešiaku... Sen každej ženy na tomto svete. Ale realita je vždy iná, obzvlášť v dnešnej dobe. Nakoľko sa vo svete produkuje nesmierne množstvo oblečenia, ktoré je niekedy olečené len raz, niekedy vôbec... Čo vytvára zbytočný odpad. Nadprodukcia textilu rapídne rastie a mali by sme s ňou niečo robiť. Niečo málo už ste si mohli čítať o tejto téme v tomto príspevku na mojom instagrame, ale rozhodla som sa o tejto téme napísať celý článok aj s konkrétnymi radami, tak... Len čítajte ďalej!

ENGLISH : Those beautiful dreams about a huge closet full of wonderfully designed clothes, which look irresistibly good on the body as it looks on the hanger... The dream of all women in this world. But the reality is always different, especially these days. Because there is an excessive over-production of clothes all around the world, which we sometimes wear just ones, sometimes never... And this forms a huge amount of useless textile trash. The over-production of textiles rapidly grows and we should start to do something about it. I have already written about this topic in this post on my instagram account, but I have decided to write the whole article about it so... Just continue reading!


     Pri fotení týchto fotografií som si sama uvedomila, že mám v šatníku kúsky, ktoré už nevynosím... A akým smerom chcem svoj šatník uberať. Ten smer sa zrkadlí v štýle, ktorý si budujem, a ktorým by som sa rada smerovala. A preto som si zas šatník vytriedila a rozdelila ho do troch krabíc (v konečnom dôsledku ich je viac, ale taký základ) a to boxy s názvami PREDAŤ, VYMENIŤ a RECYKLOVAŤ.

ENGLISH : I realized during this photoshoot, that I have some pieces in my closet, that I won't wear anymore... And the way I would like to lead my closet. It reflects on the fashion style which I'm trying to create and I would like to aim. And that's why I sour out my clothes and I separated them to three boxes (there are more of them, but three are the base of the whole concept) and so I named the boxes as SELL, SWAP and RECYCLE.  


PREDAŤ / SELL
     Keďže mám možnosť účastniť sa skvelých blogerských akcií, ako je napríklad @BlogerBazar v Bratislave, oblečenie, ktoré je v skvelom stave posúvam ďalej. Nie je naškodu predať niečo, za čo ste v podstate už "vyhodili" peniaze... Čiže niečo pekné, čo ste reálne nikdy nenosili. A keďže nie sme milionári, spätná finančná odmena sa vždy zíde! Každopádne, na internete je veľké množstvo online bazárov, v ktorých ľudia predávajú svoje odevy a vy môžte tiež. Najznámejším je samostatná stránka @Vinted, kde sú vždy tí správni ľudia, ktorí od vás vaše odevy radi kúpia. V konečnom dôsledku si tam dokážete oblečenie aj vymeniť, ale o tom viac v ďalšom odstavci!

ENGLISH : Because I have the opportunity to be a part of amazing bloggers bazaars, for example, the @BlogerBazar based in Bratislava, I can sell my clothes in the best shape to those who want to wear them. It is not bad to sell them and make some money, because you already "threw" your money once before... Sell something pretty, things you have never worn before. We are not the billionaires, so the reverse financial reward is always a good idea! Anyway, you can find so many online bazaars on the internet, in which people sell their clothes and you can too. The most known is the single website called @Vinted, where you can find the right people who would gladly buy all your clothes. Or you can also swap them with someone, but all about swap is in the next section!


VYMENIŤ / SWAP
     Ak teda radi nakupujete, no odevy vám len pribúdajú a nenosíte ich, skúste ich vymeniť. Napríkad s kamarátkami, ja som často priniesla spolubývajúcim na internáte plné kúfre oblečenia, ktoré som nenosila a ony mne tiež. Bolo to skvelé, človek zbytočne neinvestoval a mal super pocit z toho, že má niečo nové a zbavil sa nepotrebného. V dnešnej dobe dokonca vznikajú aj projety, skrz akcie, na ktoré prinesiete svoje odevy a môžte si z nej odniesť niečo, čo niekomu inému len stálo v šatníku. Je to skvelá filozofia blízkej budúcnosti, pretože nezaťažujeme životné prostredie zbytočným odpadom. Oblečenie, ktoré u nás nemá využutie, nájde domov u niekoho iného. A tým tiež podporuje človek #slowfashion - "pomalú módu", ktorá bojuje proti masovej nadprodukcií odevov z krajín tretieho sveta, kde ľudia drú za minimálnu mzdu v hrozných podmienkach. Tým sa zas zaoberá projekt @FashionRevolution, ktorý je tiež dobré si preštudovať a vedieť o tom, ako módny priemysel reálne funguje. Alebo nedávno tiež vznikol inšpitút pre rozvoj udržateľnej módy s názvom @Iprum. Aj o tom môžem prichystať článok nabudúce, ak budete chcieť.

ENGLISH : If you are shopaholics, but you have so many clothes that you are not able to wear, try to swap them. For example with your friends. I used to bring the full cases of my clothes I didn't wear to my roommates in the dorms and they used to do the same. It was amazing because we haven't unnecessarily invested and we had that amazing feeling of something new and we got rid of things we didn't need anymore. These days are full of new projects, where you can bring your old clothes and take something else didn't wear and you would like to. It is a great philosophy of the near future because you don't encumber the environment with more trash. Clothes you don't wear will be worn by someone else. And you also support #slowfashion, which fights against the mass production of clothes from third world countries, where people work so hard for minimum price in horrible conditions. This is also the topic is dealt with @FashionRevolution project, which is also good to be more instructed and know more about how the fashion industry really works. Or also about the institute of sustainable fashion called @Iprum which was created a few months ago. I can also write an article about this topic too if you would like to know more about it.


RECYKLOVAŤ / RECYCLE
     V celkovej podstate poslednou kategóriou v zbavovaní sa oblečenia, je recyklácia textilu. Áno, aj textil sa dá recyklovať! V niektorých mestách u nás sú kontajnery, do ktorých môžte "vyhodiť" oblečenie a to by malo ísť ďalej na charitu, recykláciu alebo na iné dobré a správne účely. No počula som, že nikdy neskončí tam, kde by malo a častokrát majú z toho zisk tí nesprávni ľudia... Ďalšími reálnejšími možnosťami sú napríklad dizajnové značky, ktoré prešívajú staré odevy do nových rozmerov. Tie od vás vezmú oblečenie v akomkoľvek stave a na oplátku vám dá nejakú zľavu na výsledné produkty, ktoré vzniknú aj z vášho starého oblečenia. Ak je však oblečenie naozaj nepoužiteľné, stále sa dá recyklovať do úžitkových textílií, ako sú napríklad mopy, handry či utierky. Na to sú spoločnosti, ktoré recyklujú takýto materiál a aj také, ktoré ho zbierajú a dávajú ho na recykláciu na tie správne miesta. Napríklad aj značky ako @Nosené alebo @Bagbet zbierajú textilný materiál, ktorý samy použijú, ale aj taký, ktorý dajú naozaj na recykláciu. A keď už teda vravíme o recyklácií a upcyklácií, aj vy sami môžte pretvárať svoje odevy, ktoré sa vám zdajú nudné. Napríklad rôznymi DIY projektami, ktorými sa môžte nechať inšpirovať aj u mňa, alebo iných blogeriek, ako sú napríklad @Vladiesblog, @Lucididit, či @LaFlorita!

ENGLISH : Basically the last category in getting rid of your clothes is textile recycling. Yes, you can recycle textiles too! In some cities in our country, you can find those containers where you can "throw away" your clothes and they should take to those who need them the most, like charities or recycling companies. But I have heard that clothes don't end in the right places and most of the time there is the profit which goes to the wrong people... Another more realistic possibilities are, for example, the designer brands, who re-sew old clothes to the new dimensions. They take all the clothes you bring to them in any shape or condition and for the reward they give you some sort of sale to buy their products, which can be also made from your old clothes. If the clothes are in horrible condition and it cant be reusable, it cam by recycled to utility textiles as mops, rags or dish-cloths. There are companies that deal with such materials and also companies who gather textiles for recycling to those right places. For example, the brands called @Nosene or @Bagbet collect the textile material, which they use for re-sewing or they give the nonusable pieces to the recycling. And when we are speaking about recycling and upcycling, you can re-sew your own boring clothes by yourself too. For example, with the different DIY project, which you can also find here on my blog and get inspired by them, or by some other bloggers too, like @Vladiesblog, @Luciditit or @LaFlorita!


     A to by bolo vo väčšej podstate všetko. Samozrejme, že o každej z týchto tém sa dá povedať aj viac, no nechcem vás zahltiť nudnými poučkami. Tento článok nie je nijako sponzorovaný, je napísaný z vlastnej vôle a ak by ste mali väčší záujem o čokoľvek, stačí sa ma milo opýtať skrz emaily, komentáre alebo správy na mojom instagrame, rada vám o čomkoľvek poviem viac! Snáď sa vám tento článok páčil a dozvedeli ste sa niečo viac. Na dnes vám prajem krásny zvyšok dňa a nezabudnite si pustiť ďalšiu pieseň z môjho playlistu pre vás! 

ENGLISH : And it would be all in a basic way. Of course, that we could say a lot more about all of these topics, but I don't want to overload you with boring theorems. This article isn't sponsored anyhow, it is written from my own will and if you would like to know more about anything, you can politely ask me your questions by my email address, comments down belove or the direct message on my instagram account and I will say you more about all you would like to know. So I wish you a nice rest of the day to day and don't forget to turn on another of my songs from my playlist I have always here for you!


PHOTOS BY : Kejmy Tatranská / @lady_kejmy

You Might Also Like

10 Comments

  1. Úžasné krabice! :-) Hrozně by mě zajímalo, odkud jsou...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sú super! no... samotné krabice som kúpila v Poľsku v obchodnom centre jednom... netuším už, ako sa volalo, ale pred 2 rokmi. je na nich napísané "home sweet home" :).

      Delete
  2. Skvelý článok, ktorý zase inšpiroval <3 Práve som taktiež na mojom blogu rozoberala môj názor síce nie na slowfashion ale fastfashion a ako ma to celé zmenilo! Je nehorázne ako módny priemysel funguje a veľa z nás si to všetko ani neuvedomuje...
    inak, veľmi, ale naozaj veľmi sa mi páčia tie boxy <3
    WOLF CHILD

    ReplyDelete
    Replies
    1. júúú, tak to si určite bežím prečítať! :). mám rada takéto články a áno, je to priemysel, o ktorom človek ani netuší, ako v reále funguje a potom sa čuduje, prečo sú handamde a lokálne vecičky tak drahé... každopádne je rozdiel kvality a kvantity, materiálu a ekonomické podmienky v štátoch, v ktorých sa takéto oblečenie vyrába... no to je téma na ďalšie články :).
      a ďakujme ešte raz! ♥.

      Delete
  3. Já si při stěhování šatník vytřídila a tím jsem došla k tomu, že si kupuji už jenom takové ty věci, co jdou kombinovat ke všemu. Věci hodně prodávám na Vinted, dávám kámoškám nebo recykluju :)

    TheWayByA

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak to je super, že si našla cestu k striedmosti a zbavenia textilného "odpadu" inak ako len vyhodením :).

      Delete
  4. Fast fashion je veľký problém. Sama som si nedávno triedila skriňu a mám šťastie, že mám mladšiu sestru, ktorej sa to oblečenie páči a chce ho vynosiť :D

    THE EFFLORESCENCE GIRL

    ReplyDelete
    Replies
    1. áno, to teda je... samozrejme, človek musí vedieť, ako na to a sám si uvedomiť, čo s tým chce robiť :).
      každopádne máš to super, share medzi súrodencami je najlepšia vec! ♥.

      Delete