sweet creature, when i run out of road, you bring me home... the creation of fashion collection moodboard.


      Keď už sa nesieme v týždni Fashion Revolution, mám tu pre vás pripravený tento článok. Aby som objasnila to, čo vám tu píšem, tak som pre vás prichystala pokračovanie tvorby odevnej kolekcie... Aj keď toto nebude obevná kolekcia, včak tento postup je ďalším krokom v jej tvorení. Prvým krokom bola tvorba moodboardu a hľadanie inšpirácie, ktorú ste mohli vidieť v tomto úvodnom článku. Druhým je táto inšpirácia aplikovaná do vlastných autosrkých návrhov, do ktorých je dobré zakomponovať aj technické nákresy daných odevov. Ja by som to rada spracovala pomocou trendových kúskov, ktoré zoženiete na známych zahraničných ale aj slovenských e-shopoch... Týmto kúskom sa vraví takzvaná "plochá móda". Pýtate sa prečo? Tento pojem vznikol z dôvodu toho, že sa móda stala fenoménom, marketingovým nástrojom a nezastaviteľným kolobehom výroby. Odevné strihy sa tam museli zjednodušovať a začali zanikať odevy na mieru, krásne vypracované na postavu... Vznikla veľkovýroba a štandardizované veľkosti vypočítane ako priemer istého počtu ľudí z daných kútov sveta. Týchto štandardizovaných veľkostí je viac a preto vám niektoré kúsky nemusia sedieť, aj keď je to vaša veľkosť.

     Zozbierala som pár obrázkov z internetových obchodov, ako sú napríklad Rose Gal. Viem, že sú to komerčné eshopy a nie lokálny predajcovia, ale sú to stránky, kde ľudia nakupujú najčastejšie... Sú to kúsky, ktoré zvládne ušiť aj začiatočník. Rada by som tým demonštrovala možnosť vlastných prevedení tohto trendového odevu, ktorý nie vždy stojí toľko, aká je jeho reálna hodnota (však do ekonomických aspektov, ktoré sa skrývajú za týmito veľkopredajcami, sa pustím niekedy inokedy, alebo si o nich prečítajte na @fash_revslovakia / @fash_revczechrepublic). Za túto cenu ste schopní svojpomocne si ich ušiť z oveľa kvalitnejších materiálov, alebo o to poprosiť a tak podporiť lokálnych dizajnérov či remeselníkov. Rada by som sa týmto vrátila k remeslu a ukázala vám cestu ľúbeznej ručnej práce, ktorá začína z tohto sveta vymierať...

     Pripravujem pre vás tutoriály, ako si tieto krásne kúsky budete môcť ušiť úplne sami v pohodlí vášho domova! Ukážem vám, ako na to, pripravím pre vás veľmi jednoduché strihy, ktoré si budete u mňa môcť stiahnuť aj zdarma. Šiť budem na seba alebo ma moju krajčírsku pannu európskej veľkosti 36-38, takže si budete môcť dané kúsky následne kúpiť, ak budete mať záujem podporiť moju prácu! Veď niet lepší pocit, ako možnosť zrecyklovať staré na nové, upraviť nenosené na nositeľné, či skrášliť nechcené na obľúbené, alebo zakúpiť jedinečné a originálne.

     Verím, že sa tu nájdete, ak by ste si predsa len chceli nejaký z vybraných kúskov naozaj kúpiť, odkazy na ne nájdete pod obrázkami. Nasledujúci článok z tejto série sa bude zameriavať na textilné materiály, ich zloženie, predaj a moje obľúbené obchody, v ktorých vždy nájdem textílie za super ceny! Ak máte nejaké otázky, kľudne sa pýtajte, poprípade mi napíšte, čo by ste sa chceli dozvedieť alebo o čom by som vám mohla detailnejšie napísať. Na dnes vám prajem krásny zvyšok dňa a pridávam túto krásnu pieseň na jeho daždivé spríjemnenie!


ENGLISH : Because we are in the week of Fashion Revolution, I have prepared this article here for you today. As I should clarify all the thing I write you here, I prepared the continuation of the creation of fashion collection... Although this is wont be the real collection, this approach is another step in the creation. The first step was the creation of mood boards and searching for inspiration, which you could see in this opening article. The second one is this inspiration applied to the own designs, to which is good to embed also the technical drawings of clothes. I would like to process it by trendy pieces, which you can find at many well-known foreign and Slovak e-shops... These pieces are called "flat fashion". You ask why? This notion was made because the fashion began to be the phenomena, the marketing tool and unstoppable cycle of production. The clothing patterns needed to be simplified and the well-tailored clothing started to extinct... The mass-produce had started and the standardized pattern was made as the average size of measures of the certain number of people from different parts of the world. There are few of them and so the clothes don't need to fit you from all the parts of the world, although it can be your size.

     I compiled a few pictures from some e-shops, as for example Rose Gal. I know they are not the local label brands, but those e-shops are stores with the highest amount of orders... These are the pieces, which the beginner is able to make. I would like to demonstrate the possibility of your own creation of the trendy clothes, which doesn't always cost the real price of it (but I will talk about the economic aspects, which are hidden behind the wholesalers sometime in the future, or you can read about it at @fash_rev). You are able to sew it by yourself for this price from much-more higher quality materials or ask for y help and support in this way the local designers and craftsmen. I would like to get back to the crafts by this way and show you the way of lovely handmade work, which is starting to die off from this world...

     I try to prepare for you the sewing tutorials of how to sew by yourself these beautiful pieces from the comfort of your home! I will show you how to do it, I will prepare some very easy patterns, which you will download from here for free. I will sew these pieces myself or to my sewing mannequin of size EUR 36-38, so you also be able to buy those pieces from me if you would like to support my work! Well, there isn't better feeling as recycling old for new, repair unwearable to wearable, of make much-more beautiful something forgotten to your favorite, or buy something original.

     I believe that you will find yourself here, but if you would like to, either way, buy some of the pieces you see on the mood boards, you can find the link under the pictures. The next article from this series will be about the textile materials, the types of fibers, the selling and about my favorite shops, in which I always find some textiles for a really good price! If you have any questions, go ahead and ask me in the comments sections, or tell me what you would like to know more, or which topic I should prepare for you in more details. So I wish you the nice rest of the day for today, and I am also adding a nice song for the better mood of this rainy day!


SKIRTS - ZAFUL, OTTO.SK / CROP TOP - ROSE GAL / BACKPACK - OTTO.SK / OFF-SHOULDER TOP - ZAFUL / DRESS - ZAFUL / BAG - ROSE GAL


PICTURE BY : PINTEREST & ESHOPS / drawings & edit by Kejmy Tatranská - @lady_kejmy 

You Might Also Like

8 Comments

  1. superské koláže ;) musím inak povedať, že mám pred tebou obrovský rešpekt, že sa venuješ odevnému dizajnu... z nejakého dôvodu to mne príde ako kvantová fyzika :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
    Replies
    1. som rada, že sa páčia, pretože som pri nich strávila strašne dlho... :D.
      ale prosím ťa! :O. no ako... aj ja sa čudujem, že som sa do niečoho takého pustila, ale... no, kvantová fyzika to zas nie je, ale súhlasím, že to zďaleka nie je len šatičkovanie, ako si veľa ľudí myslí. je za tým oveľa-oveľa viac, nakoľko človek musí zabrať veľmi široký záber vecí na to, aby v tomto odvetví dokázal prežiť a uspieť :).

      Delete
  2. Jeej toto vyzerá byť super, síce j asom na tieto veci úplne ľavá, ale verím tomu,že niekomu sa to podarí ušiť podľa tvojho návodu :)
    THE NOELA

    ReplyDelete
    Replies
    1. som veľmi rada, že sa to páči a nemyslím, že ľudia sú ľaví... občas na to treba len veľa odhodlania a trpezlivosti! ♥.

      Delete
  3. Výborný článok, mám rada takéto články, pretože sa človek dozvie niečo nové a užitočné :) Nádhera.

    NITA
    NEW POST

    ReplyDelete
    Replies
    1. júúú, som veľmi rada, že sa tieto články páčia, nakoľko je náročnejšie ich písať, takže ma teší, že to stojí za to! ^^. snáď prinášajú nový pohľad na vec a poznatky z nich sú pozitívne zúžitkované! ♥.

      Delete
  4. Jééééééj! Tak týmto si ma strašne potešila. Túžba sama si ušiť veci ma prenasleduje už dlho a tak toto beriem ako znamenie a pustím sa do toho spolu s tebou. Už sa teším! :)

    THE EFFLORESCENCE GIRL

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak to som rada, že tu bude niekto, kto sa do toho aj naozaj pustí! ^^.
      určite to budeš môcť vyskúšať, budem len rada, ak budem môcť niekomu pomôcť, aj keď len takto nejakými tutoriálmi a budem sa tešiť potom na výsledok! ♥.

      Delete