if you just say the words, i'll up and run... questions & answers #1.


     Pred pár dňami som zašla do mesta vybaviť pár vecí. Skoro som zabudla, ale nakoniec som zašla nechať vyvolať film z môjho krásneho HANIMEX-u. Musím povedať, že cez rok som ho veľmi nepoužívala a priznám sa aj k tomu, že som ho nechtiac otvorila s ešte nestočeným filmom. Posledných 8 fotiek bolo ožiarených... Nevadí, nabudúce sa mi to už nestane! A preto som si kúpila ďalšie 4 filmy, do zásoby... A aj preto, že bola na ne akcia. A tiež preto, že sa chystám spojazdniť PRAKTINU, tak mi držte prsty! Inak, spolu s fotkami tu mám pre vás aj sľubovaný QUESTIONS & ANSWERS článok. No zatiaľ len prvú časť... Druhú s druhou várkou fotiek si necháme nabudúce. Tak hor sa do čítania!

ENGLISH : A few days ago I went to the city center to fit up some things. I almost forgot but ultimately I went to induse the camera film from my beautiful HANIMEX. I have to say that I did not use is very often during the year and I have to confess that I unwittingly opend it with still not rolled film strip. The last 8 photos were dazzled... Whatever, it will never happen again! And because of that I bought other 4 films, to my stock... And because of they had a sale. And also because of that I am going to make my PRAKTINA works, so keep your fingers crossed for me! Otherwise, I have here for you my promised QUESTIONS & ANSWERS article with those photos. But just the first part for this time... We will keep the second part and the second batch of photos for next time. So let's get into the reading!


1. MÁŠ NEJAKÝ ZLOZVYK Z DETSTVA? / DO YOU HAVE ANY BAD HABIT FROM YOUR CHILDHOOD?

     Ako tak rozmýšľam, tak ani neviem. Určite si ohrýzam nechty. Za zlozvyk môžeme rátať aj to, že neraňajkujem a to preto, že keď som bola malá, bývavalo mi zle a stále ešte občas býva. Inak, skôr také "zaujímavosti" - jem pizzu naopak - od krajov k stredu, nechávam si každú blbosť, pretože ju niekedy ešte využijem /občas to dlho trvá, ale vždy to využitie nakoniec nájdem!/ a zaspať dokážem len ak ležím na bruchu s jednou nohou prikrčenou k trupu a hlavou "opretou" o stenu...

E. : As I am trying to remember, I do not know. I certainly nibble my nails. We can also take as a bad habit that I am not having breakfast and it is because of that, that when I was younger, I used to do not feel good after I ate something at the morning and I still sometimes feel like that. Otherwise, rather some "attractions" - I eat pizza upside down - from the edge to the centre, I delay every stupind thing because I will use it one day /sometimes it longs a lot, but I always find the using at the end!/ and I can fall asleep just when I lie on my belly with one leg crouched to my trunk and with my head "propped up" the wall...



2. KTORÉ JEDLO TI VÔBEC NECHUTÍ? / WHAT KIND OF FOOD YOU REALLY DO NOT LIKE?

     Tých je veľa! Nie že by som bola prieberčivá, skôr to, či to môj žalúdok vydrží. Chuťovo nemám rada pečeň/pečienku, alebo ako sa to vlastne volá. Nie som fanúšik varenej zeleniny, ale milujem ju v surovom stave. Nejem papriku, pretože ma z nej páli záha. Nechutí mi brokolica, ale ak je v cestovinách či polievke, tak mi to nevadí. Nemám rada huby. Nejem zemiaky v podobe zemiakovej kaše - je to skôr averzia voči konzistencií, v akej sa tie zemiaky nachádzajú. Nie že by som nemala vôbec rada zemiaky - robili nám ju na základnej a to z prášku... Jednoducho zlá skúsenosť z detských čias a tak sa jej radšej vyhýbam. Tiež som v škole nejedla mäso, neverila som mu... A ešte by sa určite niečo našlo.

E. : I have a lot of them! It is not like I am picky, rather that my stomach does not handle everything. I do not like tase of liver / roast, or what ever it is called. I am not fan of boiled vegetagles, but I love it fresh. I do not eat a pepper because I have a heartburn from it. I do not like a broccoli, but I do not mind when it is in pasta or soup. I do not like mashrooms. I do not eat mashed potatoes - it is because of it's consistency. It is not as I do not like popatoes at all - we used to have those "popatoes" at primary school, they made them from potato powder... I have just a bad experience from my childhood and I rather avoid it. I also had not eaten meat at school, I did not trust it... And I will centainly find something esle.


3. CHCELA BY SI SA V BUDÚCNOSTI VYDAŤ? AK ÁNO, AKO SI PREDSTAVUJEŠ SVOJU SVADBU? /
    DO YOU WANT TO GET MARRIED? IF YOU SAY YES, HOW DO YOU IMAGINE YOUR WEDDING?

     Každá romantická duša sníva prejsť sa uličkou v princeznovských bielych šatách a povedať "áno" tomu pravému... Nie som výnimka, ale moje realistické ja nad tým váha. Neviem povedať, či sa niekedy vydám, ale tak bolo by to krásne! To necháme na osud... A ako by mala moja svadba vyzerať? Páči sa mi nápad v nejakej krásnej veľkej záhrade niekedy v strede septembra, keď listy začínajú meniť svoju farbu. Hostí tak akurát, ja v bielych šatách, ktoré si navrhnem a ušijem sama... Pre mňa bude svadba dokonalá, ak sa na to nájde potencionálny ženích, vtedy to bude tip-top!

E. : Every romantic soul dreams about to walk through the wedding alley in white princess wedding dress and say "yes" to the right guy... I am not a exception, but my realistic part of me hesitates over it. I can not exavtly say if I get married sometime, but it would be beautiful! I let the destiny to choose... And how should my wedding look like? I like the idea in some big beautiful garden on one of those days in the middle of September, when the leaves start to change their color. The right number of guests, me in the white wedding dress which I will design and sew by myself... The wedding will be perfect for me, if there will be my potentional groom, just then it will be perfect!



4. ČO ŤA UPOKOJÍ, KEĎ SI NAHNEVANÁ? / WHAT MAKES YOU KEEP CALM WHEN YOU ARE ANGRY?

     Na toto presne neviem odpovedať, záleží na tom, kedy a prečo sa hnevám. Ale pomáha, ak jednoducho ostanem sama, zapnem si obľúbenú hudbu a predýcham to. Som premenlivá povaha, ako rýchlo sa naštvem, tak rýchlo aj vyhorím a ak ma niečo trápi, tak u mňa platí pravidlo tých 3 dní.

E. : I do not know to answer this question in a exact reply, it depends on when and why I am angry. But it hepls when everyone leaves me alone, I turn on my favorite music and I start to breathe deeply. I am variable character, how fast I get angry, so fast I burn out and if something bothers me, the rule of 3 days works for me.


5. ČÍM SI CHCELA BYŤ, KEĎ SI BOLA MALÁ? / WHAT WOULD YOU LIKE TO BECAME WHEN YOU WAS A LITTLE KID?

     Presne neviem, ale pamätám si na učiteľku a tanečnicu. Milovala som všetky klipy v telke a vždy som chcela byť jednou z tých tancujúcich krások. Mojim vzorom sa potom stali THE PUSSYCAT DOLLS a to podporovalo moju chuť tancovať. Ale keď som bola malá, bolo veľmi málo krúžkov, "skupín", alebo ako to nazvať, kde by ma vzali medzi seba. Inak, módne návrhárstvo ma drží od 10 rokov a stále je to môj sen, takže...

E. : I exactly do not know, but I remember the teacher and the dancer. I used to love every of those music videos on TV and I always wanted to be one of those dancing beauties. I used to adore THE PUSSYCAT DOLLS, they used to be my idols and that succored me to dance. But when I was younger, I have not many opportunities to join to those "groups", or how should I named it, who wants to take me in a crew. Otherwise, fashion design keeps me from my 10 years and it is still my dream, so...



6. ČO MÁŠ RADŠEJ, KÁVU ALEBO ČAJ? / WHAT DO YOU LIKE MORE, A COFFEE OR A TEA?

     Káva mi chutí, iba ak je v nej kilo cukru, liter mlieka a kopa šľahačky... Ani kávové koláče nemám rada. A tiež ma na mňa opačný účinok - po káve sa mi chce spať. Som čajíkový typ človeka, najradšej zelený! 

E. : I do not like a taste of coffee, just when it has a kilo of sugar, a liter of milk and a stock of sweet cream... Even I do not like a coffee cakes. And also it has an opposite effect with me - I get sleepy after I drink it. I am tea-type of person, I like the most the green one!

7. KAM BY SI ŠLA, AK BY SI MALA MOŽNOSŤ VYBRAŤ SI ÍSŤ KAMKOĽVEK? TOP 3 VYSNENÉ KRAJINY? /
    WHERE YOU WOULD LIKE TO GO IF YOU HAD AN OPPORTUNITY TO GO WHEREVER? THE TOP 3 DREAM COUNTRIES?

     Ťažká otázka, pretože ja by som najradšej šla všade! Ale určite chcem navštíviť PARÍŽHONG KONGTOKIOMILÁNO či NEW YORK. A ak by som dostala možnosť ostať tam natrvalo, tak určite by som balila kufre a sťahovala sa do LONDÝN-a či jeho okolia! Je to viac ako 3, ale ako som raz napísala Ajke "raňajky v Londýnskej kaviarni, nákupy v Parížskych butikoch a nočná párty vo V.I.P. klube v New Yorku"!

E. : Hard question, because I would like to go everywhere! But I certainly want to visit PARIS, HONG KONG, TOKYO, MILAN or NEW YORK CITY. And if I had an opportunity to stay there for the rest of my life, I certainly will pack my cases up and I will move to LONDON or somewhere around the town! It is more than 3, but as I once wrote to Ajka "breakfast in London's café, shopping in Paris's boutiques and nightlife in New York's V.I.P. clubs"!



8. NAJOBĽÚBENEJŠÍ TYP TOPÁNOK? / FAVORITE TYPE OF SHOES?

     Tak najčastejšie nosím tenisky či oxfordky / mokasíny. Mám aj celkom dosť topánok na podpätku, ale radšej volím pohodlie. Inak, balerínky u mňa nenájdete. Myslím, že mám jedny, ale tie sú asi 6 rokov staré a od prvého dňa na strednej som ich na nohách už nemala a to som ich mala obuté asi len 4-krát. Pre mňa je to nepohodlné a myslím si, že nepristanú každej nohe.

E. : Well, I frequently wear the sneakers or oxfords / moccasins. I also have a lot of high heels, but I rather choose the comfort. Otherwise, you will not find a ballet flats in my closet. I think I have one but I bought them about 6 years ago and I had not shod them till the first day of high school and I wore them just 4 times. It is not comfortable for me and I think that it does not fit to everyone.


9. AKÝ ODBOR ŠTUDUJEŠ A PREČO SI SA ROZHODLA ŠTUDOVAŤ V ČESKEJ REPUBLIKE? /
    WHAT KIND OF DEPARTMENT DO YOU STUDY AT UNIVERSITY AND WHY DID YOU DECIDED TO STUDY IN CZECH REPUBLIC?

     Študujem "textilní a oděvní návrhářství" na TECHNICKEJ UNIVERZITE V LIBERCI. Tento odbor som sa rozhodla študovať, pretože mám rada módu, estetické cítenie, ručnú prácu a prácu s ľuďmi. A otázka "prečo Česko" je Slovenským  študentom /hlavne z východu/ snáď jasná – štúdium na Slovensku nie je tak kvalitné ako u našich bratov Čechov. Neuvedomujete si to, ale máte nesmierne veľa príležitostí, prestížnejšie školy a perspektívnejšiu budúcnosť ako absolventi slovenských vysokých škôl. Nechcem teraz uraziť žiadnu z vysokých škôl a to už vôbec nie tie, ktoré za to naozaj stoja, pretože pár ich tu naozaj máme. Ale ich počet je nepriamoúmerný počtu študentov, ktorí by si na nich zaslúžili študovať. Druhá vec je, že u nás sa dá umenie študovať len na 3 univerzitách – KOŠICE - tiež na technickej univerzite ako ja. BANSKÁ BYSTRICA - to čo v KE plus film. A BRATISLAVA - ktorá má naozaj všetko, ale pripadá na ňu v podstate celé Slovensko a pri počte prijímaných /tak do 10/ to nie je nič-moc. Čo mojich 6 prihlášok len na daný odbor v Čechách bola naozaj celkom priaznivá šanca dostať sa aspoň niekam. Slovenský študenti prahnúci po vzdelaní vedia asi, o čom vravím. Nepoznám Čecha, ktorému by napadlo ísť študovať na Slovenko, no možno tých z Moravy a Slezska možno. A prečo nie? No pretože kto by šiel preč z toho dobrého, čo má? A poviem to takto, na strednej nás bolo v triede 30 z toho len 10 ostalo študovať „doma“ a 3 šli ešte ďalej za hranice, zvyšok je všetko v Českej republike. Takže Čechy sú príležitosťou vyštudovať odbor, ktorý mi pomôže priblížiť sa k splnení svojho najväčšieho sna.

E. : I study "textile and cloth design" at TECHNICAL UNIVERSITY OF LIBEREC. I decidd to study this department because I like fashion, aesthetic sentience, handicrafts and the work with people. The question "why Czech Republic" is clear to all Slovak students /mainly from East/ – the study in Slovakia is not as good as at our Czech brothers. Czech people do not aware, but they have a lot of opportunities, more prestigious schools and much more promising future as absolvents of Slovak universities. I do not want to offend any of our universities, and certainly not those which really worth it, because we have a few of them. But the number of them is directly disproportionate to the number of students who really deserves to study. The second thing is that you can study art just at 3 universities in Slovakia – KOSICE - also on technical university. BANSKA BYSTRICA – the same as KE with film specialization. And BRATISLAVA – which has everything, but it is just the only one and good university for whole Slovakia and it is nothing interesting with the number of accepted /like up to 10/. And I had a favorable chance to be accepted somewhere with 6 school apllications to my department in Czech Republic. Slovak students longing for education know what I am talking about. I have not met yet any Czech guy who would like to study in Slovakia, maybe some ones from Morava and Silesia. And why not? Because, who wants to go away from the good he has? And I say it like that, I have 29 classmates in my class at high school, just 10 of us stayed to study at "home" and 3 of them went further beyond, the rest study in Czech Republic. So Czech Republic is the opportunity to finish studying my department which helps me to get closer to my biggest dream.

     Tak a prvý part je za nami. Verím, že sa vám článok páčil. Z vašich otázok som poskladala 18 a rozdelila ich na polovicu. Ale by ste sa ma však na niečo chceli opýtať, tak neváhajte a napíšte mi to do komentára. Budem len rada a takýchto QUESTIONS & ANSWERS budem robiť viac, pretože ma to naozaj bavilo! Ďakujem všetkým, čo mi napísali otázky, veľmi si to cením. A teším sa na ďalšiu časť!
     PS. : GIVEAWAY!

ENGLISH : So we are at the end of the firts part. I believe that you liked the article. I put together 18 question you asked me and I divided it at half. But if you would like to ask something more, do not hesitate and write is down in comments. I will be happy and I will make much more QUESTIONS & ANSWERS like this, because I really enjoyed it! Thanks to all who wrote me the questions, I really appreciate it. I am looking forward to another part!
     PS. : GIVEAWAY!

 
ON THE PHOTOS : KEJMY.
PHOTOS BY : KEJMY.

You Might Also Like

13 Comments

  1. já nechodím ani na gympl, ani už na základku, ale začala jsem druhej rok na stejným oboru jako ty:-D akorát jsem na střední v Praze :-) u nás ve třídě by ty lidi jeden směr měli mít, ale když pak vidíš, jak tě pomlouvaj a vlastně si s nima nemáš, co říct anemáš s nima stejnej smysl pro humor, tak pokud se nechceš dennodenně bavit o instagramu, klukách a pak pomlouvat ostatní, moc ti ty lidi do noty nekápnou :-(
    jinak jsi strašně moc milá <3
    - jinak taky nesnídám:-D vím, že bych při mý váze měla, ale já většinou mívám po ránu staženej žaludek a prostě - už jsem na to zvyklá:-D přece jen si myslim, že svačina je taky snídaně akorát si jí nedáš hned, no:-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. áno, rozumiem, viem, o čom vravíš :). ako neviem, nevnímala som školu ako niečo zlé. škola je škola, máš sa v nej učiť a tak som takéto veci väčšinou neriešila a preto mi stredná ubehla celkom rýchlo a bez problémov (ako, vždy sa niečo nájde...) :).
      musíš v tom jednoducho nájsť niečo pozitívne. že to nie sú práve ľudia okolo, to nemusí vadiť. ak je to predmet alebo niečo iné, poviem, pomáha to robiť to, čo ťa baví ti pomôže prekonať aj ťažšie smutnejšie chvíle bez ľudí, ktorí aj tak nestoja za trápenie :).

      a vďaka! :D. snažím sa byť... a vidím, že to niekto pozná to "po tom čo vstanem, musím mať aspoň hodinku medzi raňajkami a posteľou" :D.

      Delete
  2. Ja s to školou veľmi nesúhlasím. Konkrétne tá časť - že v Česku máš väčšiu šancu sa nikam dostať a viac realizovať. Ja študujem na STU v Bratislave na Fakulte elektrotechniky a informatiky. Pôvodne som aj ja chcela ísť do Prahy na Karlovu univerzitu, študovať jadrovú fyziku. Neskôr som sa ale rozhodla pre STU. Momentálne som v poslednom ročníku, bola som 2x v CERN - e a rok som študovala vo Francúzsku.a diplomovú prácu píšem na Slovenskej akadémií vied. Myslím si, že keby som študovala v Prahe, kde by na tomto odbore bolo viacej ľudí ako tu na Slovensku, nedostala by som sa na také miesta, ako som sa dostala odtiaľto a nemala by som také možnosti. Ďalšia vec je, že na univerzite tu na Slovensku máme veľmi dobre vybavený labák jadrovej fyziky, kým na UK majú tú fyziku len čisto teoretickú. Takže aj tobol dôvod, prečo voľba padla a Slovensko. Teraz som ale v záverečnom ročníku a zase pokukujem nad doktorandským štúdiom v Prahe. Nejako ma to nepustilo a myslím, že som si už STU užila dosť a vyskúšam kvality ďalšieho hlavného mesta :)

    Nika :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. záleží na tom, čo chceš študovať. odbory ako ekonómia, pedagogika, manažment či možno aj technické odbory sú u nás naozaj rozšírené a technika má možno u nás celkom dobré vybavenie. však také lekárstvo, právo, či to moje umenie u nás tak kvalitné nie je. o vyššie spomenuté odbory je záujem veľký a preto školy takúto oblasť podporujú a otvárajú. je dopyt po štúdiu týchto vecí, takže sú celkom dotované. však kvalitu štúdia si človek môže porovnať v krivke úspešnosti nájdenia si zamestnania. a tiež ide aj o prestíž školy, ak má niekto v životopise napísané právo na Masarykovej univerzite v Brne a druhý zas na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, tak je jasné, že Masarička "vyhráva".

      ale určite! vravím, že nechcem uraziť školy, ktoré na to naozaj majú a myslím, že by sme ich mali podporovať! skôr to bolo také poukázanie na školy, čo naberajú študentov na dotácie a po prvom semestri 90% ľudí padne... :).
      ale áno, súhlasím, treba skúšať všetko a ako stále vravím : 100 ľudí - 100 chutí :).

      Kejmy ♥.

      Delete
  3. Ty fotky jsou super, vypadají jak z takových těch stránek jako we♥it a tak:-) Fakt se mi moc líbí, jinak se zeleninou to mám taky tak, miluji jí ale ne ve vařenym stavu. Houby také nejím. S tou školou si já zase říkám, že bych chtěla také někam z česka, někam dál, ale to asi nevijde:-D
    www.passengersmaniac.blogspot.cz

    ReplyDelete
  4. Fotky jsou nádherný, je vidět, že jsou prostě focené něčím jiným a maj ten krásný vintage opar. :) Navíc se mi moc líbily otázky i odpovědi, nic extrémně všedního. Velmi mě zaujala i poslední otázka, protože nad tím jsem už párkrát přemýšlela a nemohla se dostat k závěru, díky! :)

    www.infinitetreasure.blogspot.cz

    ReplyDelete
  5. tie fotky maju užasnu atmosféru!

    ReplyDelete
  6. Na tenhle clanek jsem se moc tesila :)))) Tesim se take na druhou cast :))))

    ReplyDelete
  7. Fotka ješštědu je nádherá, jsem z Liberce a mám to tam moc ráda, takže mě to opravdu potěšilo :)

    Lucieswlife

    ReplyDelete
    Replies
    1. aj posledná a aj fotka, kde som ja ako keby o zrkadlo, sú z Liberca :).
      posledná je kúsok z nejakého úradu na Jabloneckej, ale nenašla som, čo to je. a zrkadlo je "socha", tiež na Jabloneckej v parku, vlastne hneď oproti tomu úradu :).
      a som rada, že potešilo! mne sa Liberec páči, dobre mi tam je, aj keď mi tam chýbajú nejaké tie kaviarne, ako máme u nás :/ ♥.

      Delete
  8. takže to aj ja jem tú pizzu opačne asi :D a úplne chápem prečo si išla preč na školu, aj ja chcem ísť, len na inú :))

    ReplyDelete
  9. Jinak jsem tě, Kejmy, nominovala na Memory TAG, samozřejmě je na tobě, zda to budeš dělat. Vložíš v podstatě 10 fotek a zavzpomínáš si. :) Tady odkaz: http://infinitetreasure.blogspot.cz/2014/09/memory-tag.html

    ReplyDelete
  10. Tie fotky sa mi moc páčia :)

    ReplyDelete