a cold wind is blowing, it’s Valentine’s day... kejmy's dreamy valentine's day '18.


     Čo pre človeka v dnešnej uponáhľanej dobe sociálnych sietí a internetu znamená láska. Sú to len beznádejné like-y na -"dokonalé" fotky nášho druhého života? Alebo bezpredmetné komentáre plné výstižných emotikoniek? Alebo nebodaj rýchle správy bez štipky reálnej emócie? Poviem vám, vzťah na diaľku vás naučí veľa. Naučí vás, že ľudskému kontaktu sa nič nevyrovná. Naučí vás, že komunikácia tvárou v tvár má svoje odôvodnenie, prečo je v ľudskom živote naozaj podstatná a potrebná. Aj to, že tie dennodenné maličkosti by sa naozaj nemali podceňovať.

ENGLISH : What does love mean to people nowadays fast times of social media and the internet. Are those just hopeless likes on "perfect" pictures of our second life? Or the not applicable comments full of concise emoticons? Or fast messages without a piece of real emotion? I have to say, that the long-distance relationship learns you a lot. It teaches you, that human contact just doesn't cope with anything. It teaches you, that face-to-face communication has its own justification, why it is so important and needed in human's lives. Also that those day-to-day trifles are shouldn't be underrated.


     Príde vám kytica kvetov ako banalita, pretože aj tak za pár dní zvedne a považujete to za vyhodené peniaze? Balónik v tvare srdca gýčom? Alebo vynikajúci dezert ako len zbytočné kalórie pre vašu drahú polovičku... A tá by si to všetko tak veľmi priala... Vo vzaťu na diaľku človek pochopí, že sú to možno zbytočnosti a tento komerčný svet ich len podporuje. Ale drobnosti nie sú na to, aby ste si lásku toho druhého kúpili... Je pravda, že vo svojom živote sama poznám páry, v ktorých on jej kúpi drahý darček, z ktorého má ona nesmiernu radosť. Samozrejme to zakrýva všetky reálne problémy, ktoré ich naozaj trápia, ale momentálne šťastie dokáže prevážiť realitu. Ale o tom to nie je, nie je to množstve peňazí, ktoré do toho vrazíte, ale o nežnosti, porozumení a poznaní, ktoré do maličkostí pre toho druhého vložíte.

ENGLISH : Is the bouquet of lovely flowers the truism for you because it always dies after a few days and you just think that it is just unnecessarily discounted money? The balloon in the shape of a heart is the kitch for you? Or delicious dessert as the useless calories for your significant other... And he/she would truly want something like this... You just realize some things in the long-distance relationship, like all those things can be uselessness and this commercial world just support all of them. But trifles are not for buying someone's love with them... It is true that I know a lot of pairs in my life, in which the guy buys so expensive presents for her, with which she is so satisfied. Of course, it just hides all the real problem they have, but the current happiness can override reality. But it is not about that, it's not about the quantum of money you took in it, but about the tenderness, understanding, and knowledge, which to give into those trifles.

DRESS, LINGERIE, EARRINGS - ZAFUL / NIGHT-DRESS - SECONDHAND / PILLOWS - KEJMY TATRANSKA DESIGN (handmade) / BALLOONS, MUFFIN CUPS, LOVE TICKETS - FLYING TYGER

     Kam sa podeli tie krásne romantické listy písané rukou? Alebo nežné vyznanie lásky v roztomilej pohľadnici? Aj vy sa pýtate, kam všetká tá naozajstná romantika zmizla? Prevtelila sa do virtuálnych správ, ktorých počet znakov je obmedzený... A tak vznikli nezmyselné skraty bez emócií, ktoré nahrádzajú, síce rozkošné, ale bezvýznamné emotikonky, ktoré nedokážu nahradiť pravú emóciu... A tak sa ďalej pýtam, netešia vás tie maličkosti? Nežnosti, po ktorých naozaj každý človek túži. Dostať kyticu tulipánov, pretože vás priateľ vie, že sú to vaše obľúbené kvety. Alebo sedieť v kine na vašom obľúbenom sci-fi filme, na ktorý vás pozvala vaša priateľka, pretože vie, že tých tažko romantických dojákov s ňou už máte dosť. Niekedy len stačí zabaliť obľúbené bonbóny do plastovej krabičky a previazať mašľou. Napiecť chutné muffiny plnené čokoládou. Alebo vytvoriť pierko na nežnosti, ako môžte vidieť na fotografiách. Jednoducho tie pozornosti, pri ktorých si uvedomíte, že ten druhý vás naozaj pozná a úprimne mu na vás záleží. 

ENGLISH : Where the all beautiful romantic letters hand-written had gone? Or those tender declarations of love at the adorable postcards? You also ask yourself, where all that real romantics disappeared? It reincarnated to the virtual messages, which are limited by the number of characters... And so by that, all the senseless shortcuts without emotions, which replace all those, although so adorable, but meaningless emoticons, which just can't replace the real emotion... And so I am still asking, don't you enjoy all those trifles? The tenderness, after which all the people truly desire. Just get the bouquet of tulips, because your boyfriend just knows that those are your favorite flowers. Or just sit at the cinema on your favorite sci-fi movie, on which you were invited by your girlfriend because she knows, that you have enough of all those tear-jerkers. Sometimes it is enough just pack the favorite sweets in the plastic bottle and tie with the ribbon. Just bake tasty muffins filled with chocolate. Or make the feather of tenderness, as you can see in the photographs. Simply all those favors, at which you just realize, that the significant other knows you so well and he/she truly cares about you.


     A jediné, čo vás to bude stáť, je hlavne váš čas. Čas, ktorý je na nezaplatenie, ktorého máme možno veľa a zároveň tak málo. Tak sa na chvíľu zastavme, pustime si romantickú pieseň ako je táto, vezmime svoje polovičky, svojich najlepších priateľov, rodičov deti, domácich miláčikov a tancujme v znení jej tónov (aj jej klip ako krátky príbeh je nádherný). Pretože čas je tou najväčšou maličkosťou, ktorú môžte druhým z lásky úprimne venovať! Prajem vám nádherného Valentíne, prežite ho v láske, ako každý iný deň v roku! Inak, recept na čokoládové muffiny nájdete v stories na mojom instagrame.

ENGLISH : And the only thing that this all will cost you, is your time. Time, which no one can pay you for, which we have a lot of and not enough at the same time. So just stop for a little, turn on the romantic song like this one, take your significant others, your best friends, parents, kids, pets and dance in the tones of it (and you should also see the music video as a short movie to this song). Because time is the biggest trifle, which you can give to others from the bottom of your heart! I wish you beautiful Valentine's day spent in love, as any other day in the year! Otherwise, you can find the recipe for the chocolate muffins in the stories of my instagram account.


PHOTOS BY : Kejmy Tatranská / @lady_kejmy

You Might Also Like

10 Comments

  1. ... akože neprestávam otvárať ústa! Fakt! Takto nádherný príspevok či už fotkami alebo textom som nevidela dobre dávno. Tvoj článok ma normálne akokeby ukludnil a fakt si to všetko uvedomiť, čo je naozaj tak. So všetkým, čo si napísala súhlasím a keby tak viacero ľudí takto zmýšľalo - avšak to môžme asi len tajne dúfať :/ Naozaj prekrásny príspevok - musím to ešte raz zopakovať :)

    DEZIRÉ

    ReplyDelete
    Replies
    1. óóó, ďakujem veľmi veľmi pekne! nesmierne si to vážim!
      som naozaj rada, že má niekto podobný názor a áno, je veľmi dôležité zastaviť sa a zamyslieť sa občas, pretože na to občas naozaj všetci zabúdame... oh, keby ich bolo viac ako som ja, tak to by svet ťažší :D. mám v hlave veľa myšlienok, viac, ako je zdravé občas...
      ďakujem ešte raz, veľmi ma potešil tvoj milý komentár, aj ten na instagrame! ♥♥♥.

      Delete
  2. Konečně někdo, kdo popsal Valentýn takto krásně :) Vztah na dálku je na prd. Měla jsem něco podobného. Nejdůležitější je opravdu ten čas, který spolu strávíte. Mě hrozně potěší, když pro mě chce přítel dojet ke škole, dá mi kytku, pozve mě na moje oblíbené kafe. Všechny tyhle maličkosti miluju. Zvlášt to mazlení se a společné usínání v posteli.

    TheWayByA

    ReplyDelete
    Replies
    1. som veľmi rada, že sa môj opis tak páči! ^^.
      nepovedala by som, že vzťah na diaľku je na prd... nakoľko ak človek nájde spriaznenú dušu, ktorých naozaj je veľmi málo a má pri pohľade do jeho očí vidí celú svoju budúcnosť, vie, do čoho ide. ale musí vedieť v tom vzťahu na diaľku aj existovať. preto píšem to, čo píšem, veľmi-naozaj veľmi záleží na drobnostiach. lichôtkach, pekných slovách, vyznaniach lásky, aj keď len jednoslovných. záleží na pocite vedieť, že ten druhý je tu pre teba, aj keď tak fyzicky nečiní, že je tu a objíma človeka nežnými slovami, keď už rukami nemôže, že popraje krásne ráno a opýta sa, čo sa mu snívalo, pošle mu poštou pohľadnicu so slovami " už sa na teba teším, keď sa uvidíme a... tie drobnosti, ktoré môžu znieť, ako gýč, pretože ak má človek toho druhého pri sebe, jeho prítomnosť cíti. ale ak nie, je potrebné, aby ju cítil, aj keď inou formou...
      ak to človek vie a premôže sa na tú ťažkú romantiku, aj keď na ňu nie je, potom vzťah na diaľku nie je tak ťažký, ako vyzerá... no v dnešnej dobe textových správ a rýchleho internetu na to ľudia jednoducho nemajú čas a rýchlosťou doby sa vzťahy aj rozpadajú, presne pre takéto maličkosti, ktoré zanedbávame...

      Delete
  3. To je tak krásně napsané :) Naprosto souhlasím s tím, že vztah je tvořen především těmi činy, které si navzájem dokazujeme. Upřímnost, vzájemná důvěra, projevy lásky. Mě celkem mrzí, že jsem nezažila tu dobu, kdy se psaly pohlednice a lidé neměli možnosti sociálních sítí, určitě to mělo své kouzlo :) Vztah na dálku musí být hrozně složitý, neumím si to vůbec představit. Je fajn, že si s tím druhým dneska můžeme psát, ale osobní kontakt je hodně důležitý.

    LENN

    ReplyDelete
    Replies
    1. ďakujem veľmi pekne :).
      som rada, že sa tu nájdu ľudia, ktorí súhlasia s mojími, občas ťažkými, myšlienkami, že v tom nie som sama! :). presne presne presne!!! tiež ma to mrzí, všetko má samozrejme svoje pre a proti, ale aj láska sa prejavovala inak, aj láska mala inú váhu a... všetko bolo jednoducho iné, čo malo svoje kúzlo, ale možno aj svoje strasti... :).
      áno, priznávam sa, že naozaj je. je ťažké si to predstaviť, keď človek nevie, do čoho ide, aj keď ani ak to človek absolvuje zas, to nie je žiadna výhra... ak sa človek nepoučí z chýb, ktoré sa už raz stali...

      Delete
  4. Ani si nevieš predstaviť ako s tebou súhlasím. Teraz už nikto nepozerá na darček z lásky. Je to všetko divné a mám pocit, že to už nikdy nebude ako kedysi. Písanie listov a pohľadníc, darovanie kvetov a bonboniér... všetko sa to postupne stráca. Veď vzťahy predsa nie sú len o kupovaní drahých vecí... je to o prežívaní chvíľ s osobou, ktorú nadovšetko milujeme! A veľmi obdivujem ľudí, ktorí prežívajú vzťah na diaľku. Musí to byť veľmi komplikované a ťažké. No tu sa aspoň preverí dôvera a vytrvalosť čakania <3
    WITHGREYWOLF

    ReplyDelete
    Replies
    1. som rada, že ste tu a že mi píšete tak krásne komentáre! veľmi si to vážim! ^^.
      samozrejme, že to nikdy už nebude ako kedysi... ak si to tak sami nespravíme. ale je smutné, že to tak proste je. vždy je to však o výchove - ak k tomu vedieme svoje deti, tí to budu očakávať a snáď rozdávať lásku tak, ako sa patrí, takže naša stratená generácia snáď vychová generáciu opäť vášnivých milencov prejavujúcich svoje city.
      ako som už písala, je, aj keď neviem, či je na tom čo obdivovať. každý vzťah má svoje čierne stránky, záleží na tom, ako sa k nim postavíme, či už na diaľku, alebo face to face... a vzťah je vždy o dvoch ľuďoch, musia to chcieť obaja, inak je to ešte ťažšie... ale áno, máš pravdu! ♥.

      Delete
  5. Krásny článok! Ja síce Valentínu neholdujem, je pre mňa ako akýkoľvek iný deň, kedy je fajn si prejaviť takú lásku. No na takéto maličkosti nedám dopustiť, potrebujem to k životu a neskutočne ma to teší. či už rozdávať alebo dostávať♥
    A skvelé fotky. To spodné prádlo ♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. ďakujem! vážim si tvojho názoru a úplne ťa chápem, nakoľko som tiež za to, aby sa láska rozdávala každý deň, nie len v deň určitý, aj keď niekedy je to ťažké...
      však teší ma, že so mnou súhlasíš, pretože to tam naozaj je! ♥.
      a ďakujem ďakujem! ^^.

      Delete