a little more of your kiss, what I really need! kejmy learns how to become a designer - part two.


     Áno, je to už druhá časť. Prvú zaplavu dostupných a poučných knižiek ste už mohli čítať v tomto článku. Chystám sa vám napísať o všetkých knižkách, ktoré doma mám, a ktoré mi pomáhajú so samoučným vzdelávaním o móde, dejinách, šití, textile, materiáloch či rôznych technikách, ktoré pri kreácií môžu byť využité a obohatia hocijakú textilnú tvorbu. Dnes to budú tri knižky v slovenskom a českom jazyku o dejinách odievania, nakoľko každý, kto sa chce naozaj venovať móde, musí vedieť o tom, ako vznika, ako sa vyvýjala, kam smerovala a akými obdobiami si prešla.

ENGLISH : Yes, this is already the second part. You could already read the first wave of the affordable and informative books in this article. I am preparing myself to write about all the books, which I have at home and which helps me to self-learning about fashion, history of art, sewing, fabrics and textiles, or different techniques, which is used in creating and they can enrich some textile product. Today I have here for you three books in translated to Slovak or Czech language about fashion history, which you can also find in English or French language. I have these book here, because of everyone, who wants to be a part of the fashion industry, needs to know how it came into being, how it grew, where it has been led and which historical periods it went through.


MÓDA STOROČIA / FASHION : THE TWENTIETH CENTURY

     Najväčší obrat v móde nastal na prelome 19. a 20. storočia, keď sa móda úplne mení. Mení sa postavenie ženy, jej prínos do spoločnosti a funkčnosť jej života, keď sa z nej musí stať praktická žena, ktorá počas prítomnosti muža vo vojne, sa musí postarať o každú maličkosť v domácnosti, ktorú dovtedy vykonávali len muži. Tým sa začína meniť pohľad na ženský odev a celý obraz o tom, ako sa odev začal vyvíjať veľkou rýchlosťou a ako je tomu až dodnes. Toto všetko a oveľa viac o móde, životnom štýle, módnych návrhároch, či iných podstatných veciach, ktoré ovplyvnili odevný priemysel v minulom storočí, sa dozviete v knihe od François Baudot vo vydaní od Ikaru z roku 2001. Táto kniha dáva všeobecný pohľad na to, ako to všetko prebiehalo, vyvíjalo sa a ovplyvnilo módu aj dnes.

ENGLISH : The biggest turnover in fashion happened in the crossing of 19. and 20. centuries, when the fashion has completely changed. The status of women has been changed, also their contribution to society and the function of their lives, when there was a need for them to become the practical women who need to take care of the household in the absence of the men during the war, by taking the responsibility and the works which men have been doing by then. That's the start of the change of the view of the women clothes and the whole image of how the clothes have begun to change so fast and as it is the same up to these days. You can read all this and a lot of more about fashion, lifestyle, fashion designers, or other important things, which affected the fashion industry in the last century, in the book written by François Baudot from 2001. This book gives the general view of how it all changed, evolved and how it has affected the nowadays fashion.


FASHION NOW 2 / FASHION NOW 2

     Multijazyčná kniha z roku 2010 je rozšíreným vydaním pôvodnej knihy s názvom Fashion Now z roku 2006, ktorú zostavil známy britský časopis i-D a zozbieral tak informácie o všetkých svetových módnych návrhároch a značkách, ktoré sa v tomto priemysle dokázali dostať na piedestál a vytvoriť tak svetové odevné impérium, či zanechať po sebe odkaz v podobe razantnej zmeny v odievaní. Táto kniha je naozaj plná mien, ktoré všetci dobre poznáme, ale aj tých, ktoré nám v Európe nemusia nič vravrieť. Krátke životopisy spolu s fotografiami známych fotografov nájdete na 576 stranách a ak máte odvahu, môžte si tak zlepšiť angličtinu a francúštinu, nakoľko každý text je písany v troch jazykoch.

ENGLISH : Multilingual book from 2010 is the extended version of the original book titled Fashion Now from 2006, which was written by the Britsh magazine i-D and so it collected the information about all of the world's known fashion designers and brands, who were able to reach the top of the most successful marks in this industry and so made the world fashion empire, or leave after themselves the reference in the form of resolute change in the clothing. This book is full of names, which all of you must know so well, but also those, which you could never here in Europe. You can find short biographies with the photographs of famous photographers on 576 pages and if you are brave enough, you can improve your other languages like Frech of the third one, because all of the texts are written in three languages.


KRONIKA MÓDY / THE CHRONICLES OF FASHION

     Táto kniha zaznamenáva celé dejiny odievania v skratke. Ľahké čítanie na necelých 300 stranách, kde nájdete množstvo obrázkov, ilustrácií a zaujímavého textu plného histórie módy, životné príbehy najznámejších osobnosti týchto dejín, módne ikony, či celebrity a modelky, ktoré tento priemysel ovplyvnili. Knihu vydalo vydavateľstvo Fortuna Libri ČR v roku 2011 ako obraz toho, ako vznikal odevný priemysel, ako sa počas doby odevy výrazne menili, ako začínali a čím sa preslávili významní módní tvorcovia a ako ich politické či historické udalosti dokázali v priebehu času tak výrazne meniť.

ENGLISH : This book records the whole history of clothing in short. Easy reading on the less than 300 pages, where you can find a lot of pictures, illustrations and interesting texts full of historical clothes, life stories of the most famous personalities of the whole history of fashion, the fashion icons, or celebrities and models, who also affected this industry. The book is only in Czech language and was published by Fortuna Libri CR in 2011 as the image of how the fashion industry was made, how it all markedly changed by the time, how the designers began to create, how they became famous and how they could be affected so significantly by the political and historical occurrences.



     To by bol koniec záplavy prvých kníh o dejinách módy, ktoré sú preložené či napísané v slovenskom alebo českom jazyku, spolu s odkazmi, kde ich môžte kúpiť najlacnejšie. Ďalšie množstvo knižiek vám prinesiem nabudúce a začnem prispievať aj článkami s basic tutoriálmi o šití, ako som to chcela robiť pred tým, keď mal blog dlhšiu pauzu. Teraz už len pieseň a prianie krásneho nového začiatku mesiaca, ktorý je pred nami!

ENGLISH : It would be the end of the wave of the first books about the fashion history, which you can also read in the English or French language with the links where you can find them for the best price. I will write you about another number of books the next time and I would like to start to add you also the articles about basic tutorials about sewing, as I wanted to do that before my big break. Now I am adding just the song and the wish of a beautiful start of the new month which is ahead of us!


PHOTOS BY : Kejmy Tatranská / @lady_kejmy

You Might Also Like

11 Comments

  1. Jé, něčím podobným se teď zabývá kamarádka :) je fajn, když člověk najde něco, co by ho bavilo :)

    LADY LENNA

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak to je super a áno, súhlasím, je to úžasné, keď si človek nájde niečo, čo ho baví! :).

      Delete
  2. Veľmi moc ti ďakujem za takéto články. Práve teraz mám obdobie, kedy sa módou zaoberám oveľa viac ako v minulosti a myslím, že tá správna literatúra mi v tom tiež pomôže. Poobzerám sa po nich v knižnici alebo v kníhkupectvách :)

    THE EFFLORESCENCE GIRL

    ReplyDelete
    Replies
    1. naozaj nemáš zač, ja som veľmi rada, že budú čítané ^^.
      je fájn, že sa ňou naozaj zaoberáš, je doležité vedieť o nej viac, ako len z instagramu a časopisov, ktoré nevedia, o čom píšu... určite sa po nich poobzeraj, prvá bude skôr niekde v knižnici, možno v antikvariáte, zvyšok je stále dostupný, aj v martinuse, ale ten býva občas drahý. inak chystám aj ďalšie články, kníh mám dosť a plánujem mať ešte viac, takže aj článkov bude určite viac ;).

      Delete
  3. Ďakujem za tipy :) Nejaké podobné knihy doma mám, no ako hovorím, kníh nikdy nie je dosť a hlavne takých krásnych a užitočných :D Zrejme sa pri najbližšej návšteve kníhkupectva po nejakých poobzerám, aspoň prelistujem keďže času je pomenej a ešte len bude. A inak na tie tutoriály o šití sa veľmi teším ;)

    NITA
    NEW POST

    ReplyDelete
    Replies
    1. naozaj nie je zač! :). presne tak, kníh nikdy nie je dosť a častokrát dokážu pomôcť pri rôznych problémoch a takéto knižky sú užitočné pri tom, aby sa človek orientoval v tom, čo má rád :).
      určite sa poobzeraj, mám ich viac, postupne popridávam ďalšie, ktoré sú dostupné v kníhkupectvách a budete si ich môcť ktokoľvek kúpiť ^^.
      a som rada, že sa na nich tešíš, teším sa na nich aj ja! ♥.

      Delete
  4. Jeeejj, podobný nápad na článok nosím už dlho v hlave - tiež ma veľmi bavia dejiny odievania resp. rôzne knihy o odievaní, akurát som si k tomu doteraz ešte poriadne nesadla. Tiež súhlasím, že je to perfektný zdroj inšpirácie. Ja okrem kníh takto zháňam/zbieram aj dobové fotografie, časopisy a rôzne tlače - zatiaľ je to však len veľmi biedna zbierka.=D Veľmi pekné módne ilustrácie má napr. "česko-slovenský" čassopis List paní a dívek alebo Hvězda...všetko 30-te roky 20. storočia. Oba časopisy sa dajú ešte celkom pekne zohnať v antikvariátoch.=) A čo sa týka kníh - mne sa veľmi páčia knihy od Ľudmily Kybalovej napr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ak ho napíšeš, veľmi rada si ho prečítam a nazbieram ďalšie tipy! :).
      inak k tomu som sa ešte nedostala, zatiaľ mám staré Burdy a iné rôzne retro kutilské časopisy pre dámy a tie strihy naozaj stoja za to! tak isto aj ilustrácie, ale na ten začiatok storočia to naozaj nemá! vďaka za ďalšie super tipy na inšpiráciu, poobzerám sa po niečom! takže veľmi si to cením! ^^.

      Delete
  5. Skvelý článok a skvelé knižky, určite sa po nich poobzerám, rada by som doplnila svoje vedomosti o móde (:
    xoxo, Braylee

    ReplyDelete
    Replies
    1. som rada, že sa páči a že som mohla prispieť k rozvíjaniu týchto vedomostí! ^^.
      môžeš sa tešiť na ďalšie knižky, ktoré chystám ukázať a napísať o nich! ;).

      Delete